Lees onze Blog!

‘Iedereen zou eigen gezondheidsdata moeten bewaren’

By | Blog | No Comments

Iedere burger zou zelf controle moeten hebben over zijn of haar gezondheidsdata. Daarvoor pleit onderzoeksorganisatie TNO. “Het is de enige manier om datalekken te voorkomen en we zouden er ook nog eens veel gezonder van kunnen worden”, vertelt Peter van Dijken, directeur van de unit Gezond leven.

Datalekken zijn aan de orde van de dag. Bedrijven en overheden slagen er lang niet altijd in om zorgvuldig met de informatie die wij hen toevertrouwen om te gaan. “Als die informatie gaat over jouw gezondheid is dat echt ernstig”, zegt Van Dijken. “Het is een bijzonder kostbaar bezit, in alle opzichten.”

Stress te koop

Dat onze data kostbaar is, weten bedrijven als Google en Facebook als geen ander. Met de informatie die zij over ons verzamelen, geven ze andere bedrijven de mogelijkheid om steeds gerichter te adverteren. Data over onze gezondheid is daarvoor bij uitstek geschikt.

“Een advertentie voor fietshelmen in een wielren-app is het probleem niet”, zegt van Dijken. “Een meditatie-app die informatie over jouw stresslevels verkoopt wel. Dat is écht hele persoonlijke informatie. Gezondheidsdata moet ten goede komen aan je gezondheid, niet aan advertentie-inkomsten.”

Slim data combineren

Dat apps en data mensen kunnen helpen om gezonder te leven, staat wat TNO betreft niet ter discussie. Volgens de onderzoeksorganisatie staan we zelfs nog maar aan het begin. “Dat we zo precies kunnen bijhouden hoe we slapen, hoe we ons voelen en hoeveel we bewegen is fantastisch”, zegt van Dijken. “Nu is het zaak om die data te combineren.”

“Pas als je dat doet, kun je verbanden gaan leggen. Een app die vaststelt dat iemand steeds minder goed slaapt, zegt op zich nog niets. Maar als je tegelijkertijd vaststelt dat iemand minder beweegt én steeds langer naar schermpjes tuurt, krijg je een veel completer beeld.”

Meer data, minder dokter

Hoe completer het beeld is dat apps kunnen geven, des te makkelijker het wordt om problemen vóór te zijn, denkt TNO. “Als we data kunnen combineren, kunnen we mensen al vroeg waarschuwen als het de verkeerde kant op gaat met hun gezondheid. Maar omdat de informatie nu nog verspreid is over allerlei verschillende apps, lukt dat nu niet.”

Dit probleem kan volgens TNO maar op één manier worden opgelost. “Iedereen zou zelf eigenaar moeten worden van alle data. Die van de apps, maar ook die uit ons patiëntendossier van de overheid. Bij TNO hebben we technologie ontwikkeld waarmee dat 100 procent veilig kan.”

Jij bepaalt én wordt betaald

Met de technologie van TNO kunnen mensen zelf bepalen wie toegang heeft tot welke data. Zo heb je echte controle dus. “Je kunt er bijvoorbeeld je fysiotherapeut mee machtigen om tijdelijk specifieke informatie over een oude botbreuk in te zien. En als je bij de huisarts bent, dan kun je in één keer dat complete beeld geven: van je slaapritme tot je schermtijd.”

Dat complete beeld is niet alleen waardevol voor individuen, maar ook nog steeds voor bedrijven. “Met de gebundelde data van mensen uit een bepaalde patiëntengroep kunnen farmaceuten bijvoorbeeld veel betere keuzes maken in de ontwikkeling van medicijnen. En als mensen uit die groepen hun data beschikbaar willen stellen voor onderzoek, zou daar zomaar een vergoeding tegenover kunnen staan. Zo verdienen mensen zelf aan hun data én worden we gezonder.”

 

Bron: Nu.nl

Mogen wij aan u voorstellen!

By | Blog | No Comments

Wij zijn blij dat vanaf 01 april Jermain Tjon A Koy het team van Tolman Consultancy komt versterken.
Jermain is als analist werkzaam geweest in de ziekenhuisapotheek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hier merkte hij al snel op dat hij binnen het farmaceutisch werkveld verder wilde gaan en volgde in 2007 de opleiding Farmakunde.Jermain
Na zijn opleiding volgde hij het FarmEduca traject en al snel kwam hij in aanraking met de farmaceutische industrie. Hij ging aan de slag als gecertificeerde artsenbezoeker. Hier heeft hij een mooie groei kunnen realiseren en verschillende functies kunnen bekleden. Rayonmanager, Accountmanager en Key-accountmanager. Door de jaren heen heeft Jermain veel contact gehad met Tolman Consultancy en vooral de persoonlijke aanpak sprak hem zeer aan. Vanwege zijn passie voor de farmaceutische industrie en het ondernemerschap dat blijft kriebelen, gaat hij nu als Consultant aan de slag voor Tolman Consultancy.

Hij kijkt er naar uit om opdrachtgevers te helpen aan een passende collega en professionals te
helpen aan een nieuwe stap in hun carrière!
Wij wensen Jermain veel succes en plezier.

Met vriendelijke groet
Tolman Consultancy

RIVM KAN EFFECT DIP LEVERING PFIZER NOG NIET INSCHATTEN

By | Blog | No Comments

‘Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet nog niet wat de tijdelijke dip in de levering van het vaccin van Pfizer/BioNTech betekent voor de vaccinatiestrategie, aldus een woordvoerster. Ook het ministerie van Volksgezondheid weet op dit moment niet of en wat voor gevolgen dit heeft voor Nederland. Daarover wordt overleg gevoerd met Pfizer, liet een woordvoerster van het departement vrijdag weten.’
‘Het RIVM en VWS reageerden op het nieuws dat Pfizer eind januari/begin februari tijdelijk wat minder vaccins kan leveren, omdat de labels moeten worden aangepast en omdat de fabriek in het Belgische Puurs wordt uitgebreid.’
‘“We horen het zelf ook pas net”, aldus de woordvoerster van het RIVM. “Wat we moeten weten is hoeveel minder er precies geleverd kan worden. Daarna kunnen we bekijken welk effect dat zal hebben op de planning.” Wanneer het RIVM er meer over kan zeggen, is nog niet duidelijk.’
‘Het aanpassen van de labels en het uitbreiden van de fabriek levert Pfizer uiteindelijk meer op dan de 2,2 miljoen vaccins die in het eerste kwartaal al voorzien waren voor Nederland alleen. Hoeveel meer is nog niet goed te zeggen. Een woordvoerder van de Nederlandse vestiging van het bedrijf verwacht dat er eind februari/begin maart al een “aanzienlijke verhoging van de beschikbare doses” zal zijn. (ANP)’ Lees het artikel bij de bron

Word jij ook Triagist bij ons?

By | Blog | No Comments

Stel mij graag even voor,

Mijn naam is Marijke Stekelenburg en naast mijn werk als ondernemer ben ik ook met veel plezier werkzaam als Triagist voor Primair Spoedpost Huisartsen te Utrecht

Wat is en wat doet een Triagist?

De Triagist fungeert als een poortwachter voor de spoedeisende hulp op de huisartsenpost en beoordeelt de aard en urgentieniveau van de klachten. Vervolgens indiceert de Triagist een vervolgtraject (consult, bezoek huisarts, telefonisch consult huisarts, zelfzorg advies).
Om je meer helderheid te geven  over dit dynamische beroep is het leuk om onderstaand filmpje,  uit een programma van SBS6 te bekijken.

Mocht jij enthousiast worden en meer willen weten dan hoor ik je graag!

Marijke 0612970720

Blog: Vanaf 9 februari: unieke code tegen vervalste medicijnen

By | Blog | No Comments

Vanaf 9 februari: unieke code tegen vervalste medicijnen

Een grote stap in de strijd tegen vervalste medicijnen, maar zo eenvoudig is het in de praktijk niet. Voor de hele keten van geneesmiddelen – van fabrikant tot apotheker – betekent deze zogeheten Falsified Medicines Directive een intensieve en kostbare exercitie. Als ze niet op tijd klaar zijn, kunnen ze vanaf die datum geen geneesmiddel meer verkopen

‘Dit is een grote stap in de strijd tegen vervalste medicijnen’, zegt Carla Vos, hoofd Kennis & Beleid bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Ze doelt op een Europese wet die bepaalt dat per 9 februari elke medicijnverpakking een unieke code krijgt.

Hoe groot is dat probleem van vervalste pillen eigenlijk? Vos: ‘Exacte cijfers ontbreken, maar volgens schattingen is ongeveer 1% van alle geneesmiddelen vervalst. De risico’s zijn toegenomen doordat steeds meer mensen via internet pillen bestellen bij een onbekende aanbieder. Ruim een jaar geleden nam de Nederlandse douane 50.000 vervalste geneesmiddelen uit 103 landen in beslag, in slechts vijf dagen tijd. Dit waren overigens geen internetbestellingen. Maar vervalsingen vormen een reëel probleem.’

Gezondheid 

Bij sommige medicijnen zijn relatief veel neppillen in omloop. Dat geldt bijvoorbeeld voor erectiemiddelen, slaap- en kalmeringspillen, medicijnen tegen depressie, sterke pijnstillers en afslankmiddelen.
‘Het punt is dat je als patiënt moet kunnen vertrouwen op de werkzaamheid en de veiligheid van een geneesmiddel’, zegt Vos. ‘Het slikken van een neppil kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.’
Een bekend en schrijnend voorbeeld is het levensreddend nierkankergeneesmiddel waarvan enkele jaren geleden een vervalste versie werd aangetroffen in drie Nederlandse ziekenhuisapotheken.

Vanaf zaterdagfoto pillen, farmacie
Elke nieuwe verpakking van receptplichtige medicijnen die vanaf zaterdag 9 februari in Nederlandse apotheken komt, moet een unieke code bevatten. Dit is een blokjescode, met daarin een productcode, batchnummer, houdbaarheidsdatum en uniek serienummer.
Alle 44 geneesmiddelenbedrijven die lid zijn van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen voldoen vanaf zaterdag aan de gestelde eisen, hebben zij laten weten. Zij plaatsen de unieke codes in een Europese database.

Aanpassingen
Achter de schermen is binnen Europa al enkele jaren hard gewerkt, om de introductie van deze code soepel te laten verlopen. De wet die hier achter zit, de Falsified Medicines Directive (FMD), geldt in alle landen van de Europese Unie. Dat betekent dat fabrikanten hun verpakkingen wereldwijd hebben aangepast. Daarnaast moesten groothandels en apothekers hun computersystemen en werkwijze aanpassen.

Kosten

Vanaf 2016 werken de betrokken brancheorganisaties (Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Bogin, BG Pharma en KNMP) intensief samen aan dit project. Dat doen zij binnen de Stichting Nederlandse Medicijn Verificatie Organisatie (NMVO), waar Carla Vos een van de bestuursleden is. In totaal kostte invoer van deze Europese wet in Nederland miljoenen euro’s. Deze kosten zijn gedragen door de gezamenlijke geneesmiddelenfabrikanten.

Patiënt

Wat merkt de patiënt er precies van? Vos: ‘Als het goed is, heel weinig. Zodra de apotheker de medicijnen van de groothandel ontvangt, scant hij de verpakking. Dan ziet hij meteen of het medicijn en het serienummer door het systeem worden herkend. Wanneer dat niet zo is, krijgt de apotheker een signaal.’
Ook als de apotheker na 9 februari een rood signaal krijgt, mag hij voorlopig het medicijn toch gewoon uitgeven, mits hij ervan overtuigd is dat product en leverancier veilig zijn.

Overgangsperiode

Die overgangsperiode duurt waarschijnlijk vier maanden, en is erop gericht de patiënt zo min mogelijk hinder te laten ondervinden van de nieuwe werkwijze. Nederland is het eerste Europese land waar een overgangsregeling is afgesproken.
De NMVO en het ministerie van VWS, de inspectie en het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) controleren vanaf de eerste dag intensief of iedereen zich aan de nieuwe regels houdt, zodat het systeem snel optimaal functioneert.

Internet

Vos: ‘Vervalsingen via de reguliere weg worden op deze manier zo veel mogelijk voorkomen. Frauduleuze internetapotheken pakken we hier helaas nog niet mee aan. Daar wordt apart naar gekeken. Maar dit is een belangrijke eerste stap in de strijd tegen vervalsingen.’

Bron: https://www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl

Blog: ‘Geld voor verpleeghuizen blijft op de plank liggen’

By | Blog | No Comments

‘Geld voor verpleeghuizen blijft op de plank liggen’

Veertig procent van de 2,1 miljard die het kabinet extra heeft uitgetrokken voor de verpleeghuiszorg zal niet benut worden. Dat komt vooral door de krapte op de arbeidsmarkt en de beperkte bestedingsmogelijkheden. Dat verwachten financials in de zorg, zo blijkt uit de Financiële Zorgthermometer, de enquête die beroepsvereniging Fizi en Finance Ideas ieder kwartaal houden.

Om in aanmerking te komen voor een deel van de 2,1 miljard euro die is uitgetrokken voor de uitvoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg hebben zorginstellingen eind vorig jaar een kwaliteitsplan inclusief begroting bij het zorgkantoor ingediend. Financials in de ouderenzorg verwachten echter dat slechts 60 procent van het beschikbare budget daadwerkelijk besteed gaat worden, zo geven ze aan in de Financiële Zorgthermometer.

Een mogelijke verklaring hiervoor is het feit dat 85 procent van de kwaliteitsgelden alleen beschikbaar is voor het aantrekken van extra personeel. Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt, zal juist dit een bijzonder moeilijke opgave worden. Minister Hugo de Jonge, die op maandag 4 februari bij de Amstelveense zorgaanbieder Brentano het officiële startschot gaf van het verbeterprogramma ‘Waardigheid en trots op locatie’, onderkent de ernst van de arbeidsmarktproblemen. “Geld is niet langer ons grootste vraagstuk, de uitdaging is het vinden van voldoende goede mensen”, aldus De Jonge. “Ik heb helaas geen grote knop om het arbeidsmarktprobleem mee op te lossen, maar ik denk dat er met technologie nog een wereld te winnen is. En ik zie een groot potentieel onder zij-instromers. Wat in ieder geval niet helpt is als we alleen tobberige verhalen vertellen over de zorg, want dan komt er niemand meer werken.”

Meer bestedingsruimte

Met zijn pleidooi voor ruimere inzet van techniek sluit De Jonge -al dan niet bedoeld- aan bij suggesties uit het veld. Werkgeversorganisatie ActiZ pleitte eerder al voor een andere verdeling van kwaliteitsmiddelen, zodat instellingen kunnen innoveren wanneer ze dit opportuun vinden. “Fizi is enigszins verrast met het percentage van 40 procent”, zegt de voorzitter van de beroepsvereniging Ellen Kalkhoven over het geld dat op de plank dreigt te blijven liggen. “Zeker in relatie tot wat er voor 2019 reeds beschikbaar is gesteld. Dit is voor ons reden voor een periodieke monitoring. Verder sluiten wij ons aan bij het standpunt van Actiz om meer bestedingsruimte te creëren in het kwaliteitskader zodat zorginstellingen ook aan de hand van innovatie kunnen zoeken naar oplossingen voor het nijpende personeelstekort.”

“Zorginstellingen staan voor de uitdaging om in een krappe arbeidsmarkt de toenemende zorgvraag te blijven leveren”, voegt Pim Diepstraten van bureau Finance Ideas toe. “Ook de komende jaren staat voor de financials het waarborgen van de financiële continuïteit hoog op de agenda.”

Zorgzwaarte

Over de hele zorgsector heen lijkt de groei van de omzet, na een stabilisatie in de vorige kwartalen, verder door te zetten. Uitzondering hierop zijn de ziekenhuizen. Het hoofdlijnenakkoord lijkt er hier voor te zorgen dat de omzet relatief stabiel blijft.

Volgens 75 procent van de respondenten wordt de groei voornamelijk gedreven door een stijging van de zorgzwaarte. De aantallen verleende zorg nemen naar verwachting beperkt toe. Deze ontwikkeling zal een verdere druk op het personeel veroorzaken, terwijl het ziekteverzuim de afgelopen vier jaar juist is toegenomen. Hierin lijkt wel een lichte kentering zichtbaar. Het merendeel van de financials verwacht dat het ziekteverzuim de komende 12 maanden stabiel blijft of zelfs licht zal dalen.

De VVT-sector vertoont de hoogste groeiverwachting voor komend jaar. Dat lijkt gedeeltelijk ingegeven te worden door de beschikbare kwaliteitsmiddelen. De groei lijkt voornamelijk te worden gedreven door een stijging van de zorgzwaarte, niet zozeer door grotere aantallen.

Bron: skipr

Blog: Aantal kankerdiagnoses in dertig jaar verdubbeld

By | Blog | No Comments

Aantal kankerdiagnoses in dertig jaar verdubbeld

Het jaarlijkse aantal mensen bij wie kanker wordt vastgesteld, is in dertig jaar verdubbeld. Het afgelopen jaar kregen 116 duizend Nederlanders een dergelijke onheilstijding, melden onderzoekers van onder meer het Integraal Kankercentrum Nederland aan de vooravond van Wereldkankerdag (maandag). De toename heeft vooral te maken met de groei van de bevolking en het stijgende aantal senioren, die vaker slachtoffer worden.

Los van deze ontwikkelingen komt huidkanker tegenwoordig extra vaak voor, onder meer als gevolg van zonne(bank)baden. Een melanoom werd meer dan zevenduizend keer vastgesteld en een plaveiselcelcarcinoom bijna veertienduizend keer. Door de bewustwording wordt het ook vaker per jaar gesignaleerd.

Borstkanker

Kanker blijft doodsoorzaak nummer één in Nederland, zeggen deskundigen. Borstkanker is de meest geconstateerde vorm bij vrouwen (vijftienduizend nieuwe diagnoses in 2018) en prostaatkanker bij mannen (12.500 nieuwe gevallen). Darm- en longkanker volgen op de ranglijst, met respectievelijk veertienduizend en ruim dertienduizend nieuw geconstateerde slachtoffers onder vrouwen en mannen samen.

Prognoses

Inmiddels leeft 64 procent van de getroffen mensen vijf jaar na de diagnose nog. Patiënten met longkanker hebben slechtere prognoses dan patiënten met andere veelvoorkomende vormen: na vijf jaar leeft nog negentien procent van deze slachtoffers. Ook patiënten met eierstokkanker, slokdarmkanker, maagkanker en alvleesklierkanker hebben minder goede kansen op genezing.

Gevolgen

Ongeveer achthonderdduizend Nederlanders leven op dit moment met of na kanker. Ook wie genezen is, ondervindt vaak nog steeds gevolgen: vermoeidheid, angst voor terugkeer van de kanker, emotionele of relationele problemen. Daarom is er deze Wereldkankerdag aandacht voor “late gevolgen na kanker”. Uit onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 86 procent van de (ex-)kankerpatiënten een of meerdere van deze klachten heeft.

Bron: ANP

Blog: Bruins verandert ‘vrijblijvende’ digitalisering in wettelijke plicht

By | Blog | No Comments

Bruins verandert ‘vrijblijvende’ digitalisering in wettelijke plicht.

Om digitalisering van de zorg te versnellen gaat minister Bruins van Curatieve Zorg zorgaanbieders en IT-leveranciers wettelijk verplichten tot eenduidige afspraken over taal en techniek. De huidige aanpak die uitgaat van vrijwillige consensus tussen veldpartijen is wat Bruins betreft te vrijblijvend.

Eén en ander komt naar voren in een brief die Bruins onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. In de brief geeft Bruins aan dat digitalisering van gegevensuitwisseling een “behoorlijke uitdaging” is. De zorgsector is niet alleen groot en divers, de verschillende beroepsgroepen spreken daarnaast ieder hun eigen taal. Dit vergt afstemming in alle mogelijke gegevensuitwisselingen. Daarnaast zijn er veel technische standaarden, kunnen verschillende digitale systemen niet met elkaar ‘praten’ en is er niet in elke regio al een infrastructuur voor elektronische uitwisseling.

Koerswijziging

routekaart

Maar juist deze problemen maken het wat Bruins betreft nodig dat de overheid meer regie neemt. Vanuit het veld klinkt al geruime tijd de roep om meer centrale sturing, maar VWS is sinds het mislukken van het landelijke elektronisch patiëntendossier kopschuw geweest en speelde de bal steevast terug naar de veldspelers. “Het nemen van meer regie door de overheid betekent een koerswijziging ten opzichte van die lijn”, deelt Bruins nu de Kamer mee. “Ik wil dat zorgproces voor zorgproces wordt gedigitaliseerd op basis van verplichte, eenduidige afspraken over taal – dat wil zeggen iedereen dezelfde taal spreekt – en techniek.”

Vaste bouwstenen

Het digitaliseren van zorgprocessen alleen is niet genoeg, deze processen moeten wat Bruins betreft ook beter digitaal op elkaar aansluiten zodat gegevensuitwisseling tussen de zorgprocessen mogelijk is. Daarom gaat Bruins “standaard ‘bouwstenen’” vaststellen, die verplicht moeten worden gebruikt. Dit betekent dat in de praktijk belangrijke begrippen, zoals bijvoorbeeld vochtbalans, bloeddruk of laboratoriumuitslag, altijd eenduidig en in dezelfde taal worden vastgelegd, zodat ze digitaal hergebruikt kunnen worden.

Escalatie

Naast de sector-brede introductie van een Basis Gegevensset Zorg (BGZ) en gemeenschappelijk woordenboek, moeten IT-leveranciers hun systemen zo bouwen dat ze onderling kunnen communiceren. Koepels en zorgaanbieders moeten met he toog hierop inkoopkracht richting leveranciers realiseren door gezamenlijk eisen te formuleren. Als een zorgorganisatie en ook de betrokken koepel er met een leverancier toch niet uitkomt, dan organiseert VWS een “escalatieoverleg”.

Veiligheid

Dat alles moet er toe leiden dat de zorg snel de beschikking krijgt over landelijk dekkende en gekoppelde infrastructuren. Dit klinkt als het landelijk EPD, dat in 2011 in de Eerste Kamer struikelde over privacyoverwegingen en zorgen voor de digitale veiligheid. Bruins wijst er op dat zorgaanbieders meer dan voorheen moeten voldoen aan concrete normen voor informatieveiligheid. Toch wil de minister nagaan of verscherping van deze normen in het licht van bredere digitalisering nodig is.

Routekaart

De betrokken veldpartijen krijgen van Bruins drie maanden de tijd om in samenspraak met VWS een routekaart op te stellen, die leidraad wordt voor het digitaliseren van zorgprocessen en de bijbehorende, verplichte standaarden. Het digitaliseren van zorgprocessen houdt in dat de uitwisseling van informatie tussen zorgverleners die bij dat zorgproces betrokken zijn digitaal verloopt. De betrokken partijen mogen in het eerste kwartaal van 2019 hun zegje doen op verschillende consultaties. Het landelijk expertisecentrum e-health Nictiz heeft met oog hierop de eerste prioriteiten uitgetekend. Dat zijn ambulanceoverdracht, huisartswaarneming, triageverwijzing, acute verloskunde, verpleegkundige overdracht, ziekenhuisoverdracht, medicatie, beelduitwisseling en verwijzing. Ook jeugdgezondheidszorg en ketenzorg bij chronische aandoeningen zijn door Nicitz als speerpunten aangewezen.

Na de consultatieronde wil Bruins de definitieve routekaart in april aan de Tweede Kamer voorleggen.

Bron: skipr

#ICT #Innovatie #Politieke besluitvorming #EPD #e-health #tolmancs

Blog: Cao: 2% meer loon voor Apotheekpersoneel

By | Blog | No Comments

Cao: 2% meer loon voor apotheekpersoneel

Medewerkers in de openbare apotheek krijgen volgend jaar een structurele loonsverhoging van 2% en een eenmalige uitkering van 1,5% over het salaris van 2018. Dat hebben de cao-partijen vastgelegd in een onderhandelingsakkoord voor een nieuwe Cao Apotheken en een aanpassing van de pensioenregeling PMA.

De werkgeversorganisaties Vereniging Zelfstandige Apotheken (VZA) en de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en de vakbonden FNV en CNV hebben de nieuwe cao afgesloten voor de periode van 1 mei 2017 tot en met 1 mei 2019.Apotheek foto

Werknemers ontvangen de structurele loonsverhoging van 2% op 1 april 2019 en de eenmalige uitkering van 1,5% over het bruto jaarsalaris 2018 – voor werknemers die in april 2019 in dienst zijn bij een werkgever die valt onder de Cao Apotheken.

Verder zijn de cao-partijen overeengekomen dat werkgevers bij ziekte over de eerste 26 weken het loon van medewerkers aanvullen tot 100%; over de tweede 26 weken tot 90%; bij de derde 26 weken tot 80% en bij het vierde en laatste tijdvak van 26 weken tot 70%.

De pensioenopbouw van het Pensioenfonds Medewerkers Apotheken (AMP) zal per 1 januari 2020 wijzigen met een aantal tijdelijke maatregelen om de stijging van de pensioenpremie te beperken. Zo worden toeslagen voortaan uitgekeerd op basis van prijsindexering in plaats van loonindexering.

Ook hebben werkgevers en werknemers afgesproken de stagevergoedingen te verhogen met enkele euro’s per dag. Verder komen de registratiekosten voor de Kwaliteitsregistratie en Accreditatie beroepsbeoefenaren in de Zorg (Kabiz) niet voor rekening van de apotheekmedewerkers; die worden vergoed via de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA).

Volgens de cao-partijen is werkdruk in de apotheek nog altijd een serieus onderwerp. Daarom zal een delegatie van werkgevers en werknemers zich op basis van de beschikbare onderzoeken gaan buigen over mogelijke maatregelen.

Achterban

De cao-partijen leggen het onderhandelingsakkoord deze week voor aan hun achterban. Na instemming van alle partijen wordt de Cao Apotheken aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met het verzoek de afspraken algemeen bindend  te verklaren (AVV).

Na het verkrijgen van de AVV informeren de werkgevers- en werknemersorganisaties de branche, en vanaf dat moment gelden de afspraken voor alle medewerkers in de openbare farmacie.

Bron: Pharmaceutisch Weekblad